MENU

MENU

  • Krížová cesta v podaní našich žiakov

    Krížová cesta v podaní našich žiakov

    Dňa 26.03.2024 bolo v našej škole sprítomnené utrpenie a smrť Pána Ježiša hranou krížovou cestou. Nacvičili ju žiaci našej školy pod vedením sestričiek a našich učiteľov. Touto hranou krížovou cestou chceli ostatným žiakom i najmenším škôlkarom viac priblížiť, čo pre nás urobil Ježiš, keď sa rozhodol zomrieť na kríži, aby nás spasil a otvoril nám nebeské kráľovstvo.

    Ďakujeme všetkým žiakom - hercom za to, že venovali svoj voľný čas, aby nacvičili krížovú cestu; žiakom - spevákom, ktorí ju doplnili piesňami, p. učiteľke Sylvii Zimovej a p. učiteľke Eve Adamjakovej za hudobný doprovod a pomoc pri nacvičovaní piesní, p. Matúšovi Urigovi a p. Slavomírovi Fuksovi za hudobný doprovod, p. Marcelovi Gallikovi za umelecké maskovanie hercov, p. učiteľke Terézii Baranovej a s. Blažeji za pomoc pri nácvikoch i pri realizácii samotnej krížovej cesty a samozrejme s. Martine za zrežírovanie celej krížovej cesty.

    Fotky z krížovej cesty sú vo fotoalbume.

  • Výborné umiestnenia na krajskom kole Biologickej olympiády

    Výborné umiestnenia  na krajskom kole Biologickej olympiády

    V pondelok 18. marca 2024 sa v Prešove uskutočnilo krajské kolo Biologickej olympiády v kategóriách C. Našu školu reprezentovala talentovaná žiačka z 9. A triedy Tamara Króliková, a to až v dvoch samostatných častiach (C-P a C-TP).

    V projektovej časti obhajovala projekt Rozsievky, kde preukázala svoje vedomosti a poznatky v oblasti mikroskopických rias a ich význame, získala cenné 4. miesto. V teoreticko-praktickej časti získala 5. miesto. K úspešnej reprezentácii jej srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalšom štúdiu. Zároveň ďakujeme p. zástupkyni Ing. Márii Kuffovej za skvelú a odbornú prípravu.

  • Zamyslenie na každý týždeň - aktualizácia 25.03.2024

    Zamyslenie na každý týždeň - aktualizácia 25.03.2024

    Milí žiaci, rodičia, priatelia. Ponúkame vám možnosť vypočuť si krátke zamyslenie a povzbudenie do nového týždňa od nášho pána kaplána Mgr. Andreja Ondrejku. Pre vypočutie, resp. stiahnutie MP3 kliknite  >>> SEM <<<

  • Ďalší obrovský úspech v súťaži "...a Slovo bolo u Boha..."

    Ďalší obrovský úspech v súťaži "...a Slovo bolo u Boha..."

    V sobotu 23. marca 2024 sa naša žiačka Emma Lorenčíková (2. C)  zúčastnila v Bratislave v Spojenej škole Svätej Rodiny celoslovenského kola recitačnej súťaže ...a Slovo bolo u Boha... a naozaj v silnej konkurencii recitátorov z celého Slovenska získala vo svojej kategórii vynikajúce 3. miesto. A hoci mala veľkú trému, nedala sa ňou “zlomiť” a pokojne zarecitovala veľmi peknú báseň od slovenskej spisovateľky Marty Vojtkovej. K tomuto úspechu jej srdečne blahoželáme a veríme, že o Emmke ešte v súvislosti s recitačnými súťažami budeme počuť! Zároveň ďakujeme aj pani učiteľkám za prípravu Emmky na súťaž.

  • Opäť obrovský úspech, tentokrát v biblickej olympiáde

    Opäť obrovský úspech, tentokrát v biblickej olympiáde

    Vytrvať vo viere – bolo ústrednou témou Biblickej olympiády, ktorej dekanátne (okresné) kolo sa uskutočnilo vo štvrtok 21.03.2024 práve na našej škole. Svoje získané vedomosti zo starozákonných kníh Genezis, Daniel, Žalmy a z Evanjelia podľa Jána si zmeralo 9 trojčlenných  súťažných tímov.  ZŠ s MŠ sv. Kríža úspešne reprezentoval tím v zložení: Samuel Neupauer (7. A), Zuzana Harnišová (6. A) a Nela Alžbeta Zavadská (6. A), ktorý získal 1. miesto, čím si vyslúžil postup do diecézneho (krajského) kola, ktoré sa uskutoční v utorok 16.04.2024Spišškej Kapitule. Za dôkladnú prípravu žiakov ďakujeme pani učiteľke - ctenej sr. Blažeji - Mgr. Martine Kubánikovej. Žiakom zo srdca ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a gratulujeme k víťazstvu!

  • Okresné kolo chemickej olympiády na našej škole

    Okresné kolo chemickej olympiády na našej škole

    Vo štvrtok 14. marca 2024 sa na našej škole uskutočnilo okresné kolo Chemickej olympiády kategórie D. V tomto školskom roku je to už jubilejný 60. ročník tejto vedomostnej súťaže. Súťažné úlohy boli rozdelené do dvoch častí - teoretická časť a praktické úlohy. Témou tohto ročníka boli prvky vápnik (Ca), horčík (Mg) a ich zlúčeniny.

    Do okresného kola postúpilo 15 žiakov. Našu školu reprezentovali v okresnom kole 2 žiaci: Dominik Oravec (9. A) a Tamara Króliková (9. A)Pripravovali sa svedomito, riešeli teoretické úlohy v domácom a školskom kole a uskutočňovali pokusy zamerané na prípravu uhličitanov a ich reakcií s rôznymi látkami.

    Dominik získal 2. miesto Tamara 5. miestoObaja sa stali úspešnými riešiteľmi, srdečne im blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

    Do krajského kolaktoré sa uskutoční vo štvrtok 18.04.2024 v Prešove, postupuje Dominik Oravec. Prajeme mu veľa úspechov a  Darov Ducha svätého.

  • Riaditeľské voľno - Testovanie 9 - 2024

    Riaditeľské voľno - Testovanie 9 - 2024

    Riaditeľ ZŠ s MŠ sv. Kríža v zmysle  § 150 ods. 5 Zákona o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a § 3 ods. 9 vyhlášky č. 231/2009 rozhodol o poskytnutí riaditeľského voľna dňa 20. marca 2024 (streda) pre žiakov 6., 7. a 8. ročníka ZŠ z dôvodu bezproblémového priebehu celoplošného testovania žiakov 9. ročníka ZŠ. Na žiakov 1. až 5. ročníka ZŠ sa riaditeľské voľno nevzťahuje. Školské zariadenia (materská škola, školský klub detí a školská jedáleň) budú v prevádzke. Vyučovanie pre žiakov 6., 7. a 8. ročníka bude pokračovať vo štvrtok  21. marca 2024.

  • AKTUÁLNE >>> ZÁPIS detí do 1. ročníka ZŠ od školského roka 2024/2025

    AKTUÁLNE >>> ZÁPIS detí do 1. ročníka ZŠ od školského roka 2024/2025

    Vážení rodičia budúcich prvákov, prihlasovanie detí na ZÁPIS je spustené...

    Leták k zápisu: kliknite >>> SEM <<<

    Podrobné informácie k zápisu - usmernenie Ministerstva školstva: kliknite >>> SEM <<<

    LINK na elektronickú prihlášku: kliknite >>> SEM <<<

  • ÚSPECHY V OKRESNOM KOLE GEOGRAFICKEJ OLYMPIÁDY

    ÚSPECHY V OKRESNOM KOLE GEOGRAFICKEJ OLYMPIÁDY

    utorok 12.03.2024 sa v priestoroch ZŠ Nižná brána konalo okresné kolo geografickej olympiády. Našu školu reprezentovali 9 žiaci3 kategóriách a takmer všetci boli úspešnými riešiteľmi.

    kategórii G obsadil krásne 2. miesto Filip Zoričák (5. A). V kategórii piatakov sa pekne umiestnili aj žiaci: Emma Šašalová (5. B)9. miesto a Patrik Tomas (5. B)11. miesto.

    kategórii F získal Samuel Neupauer (7. A) takisto krásne 2. miesto a bude našu školu reprezentovať na krajskom kole. V rovnakej kategórii súťažil aj Tomáš Gallik (7. B) a obsadil veľmi pekné 5. miesto. Úspešným bol aj Kristián Rabjanský (6. B).

    V najvyššej kategórii E získal Filip Babiar (9. A) 14. miestoRastislav Zavadský (8. B) 16. miesto, čím sa umiestnili v prvej polovici tabuľky.

    Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme a z ich výsledkov sa tešíme. Samuelovi držíme palce v krajskom kole.

  • Súťaž „Biblia očami detí a mládeže“

    Súťaž „Biblia očami detí a mládeže“

    Vo štvrtok 07.03.2024  sme vyhodnotili víťazov školského kola výtvarnej súťaže „Biblia očami detí a mládeže“. V tejto celoštátnej súťaži ide  o nápaditosť a originálnosť vnímania Biblie očami detí.  Tohtoročná spoločná téma "Vytrvalosť vo viere"  sprevádzala vybrané knihy súťaže: Knihu Genezis, Knihu proroka  Daniela, Evanjelium podľa Jána. Zapojili sa žiaci 3., 4., 6. a 7. ročníka. Víťazné práce postupujú do diecézneho kola. Prajeme nádejným umelcom  Karolína Zavadská (3. A), Stela Mareková (4. A), Dajana Bartková (4. A), Bianka Šimoňáková (6. A), Dean Kačmarčík (6. B), Karin Bačová (7. A), Angela Abrahamseová (7. B) a Tatiana Vargová (7. B)  mnoho úspechov a radostí pri zveľaďovaní svojich talentov. Súťažné diela si môžete pozrieť v galérii...

  • V súťaži "Hviezdoslavov Kubín" opäť obrovské úspehy

    V súťaži "Hviezdoslavov Kubín" opäť obrovské úspehy

    Hviezdoslavov Kubín patrí k najstarším súťažiam v umeleckom prednese, ktoré sa na Slovensku organizujú. Je to celoštátna postupová súťažná prehliadka určená pre deti, mládež a dospelých. Súťaží sa v piatich vekových kategóriách v poézii a próze. Dlhoročná tradícia a vynikajúce výsledky našich recitátorov v postupových kolách súťaže rozširujú záujem našich žiakov o prednes a interpretáciu literárneho textu a vedú ich k ďalšiemu rozvoju jazykových a rečových zručností. Aj v tomto školskom roku dňa 8.03.2024 sa uskutočnilo okresné kolo Hviezdoslavovho Kubína - prednes poézie a prózy. Vyhlasovateľom celoštátnej postupovej súťaže je Národné osvetové centrum. Našu školu reprezentovali 6 žiaci v 3 kategóriách: I. kategória (1. - 4. ročník) Ema Martančíková (4. A) - poézia,   Tamara Kovalčíková (4. B) - próza, II. kategória (5. - 6. ročník) Jakub Paciga (5. A) - poézia, získal 1. miesto, II.  kategória (5. - 6. ročník) Patrik Tomas (5. B) - próza, získal 3. miesto, . III. kategória (7. - 9. ročník)  Veronika Pavličková (8. A) - poéziaAgáta Gallik (7. A) – próza, získala 1. miesto.

    Všetkým menovaným žiakom ako aj učigteľom ďakujeme za reprezentáciu a výhercom srdečne blahoželáme. Jakubovi a Agáte prajeme veľa úspechov na krajskom kole, ktoré sa bude konať v priestoroch DJZ v Prešove.

  • Okresné kolo olympiády zo slovenského jazyka

    Okresné kolo olympiády zo slovenského jazyka

    V stredu 15.11.2023 sa konalo okresné kolo olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Jej cieľom je rozširovať a upevňovať komunikačné zručnosti žiakov v slovenskom jazyku a zvýšiť záujem o slovenský jazyk a literatúru. Našu školu reprezentovala Noemi Smreková (9. A), ktorá obsadila krásne 2. miesto. Od úplného prvenstva ju delil len 1 bod.  Noemi srdečne blahoželáme.

  • Šaliansky Maťko - 29. ročník súťaže

    Šaliansky Maťko - 29. ročník súťaže

    Vo štvrtok 22.02.2024 sa v  Mestskej knižnici v Kežmarku konalo okresné kolo v prednese slovenskej povesti – Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského, na ktorom sa zúčastnili aj žiaci našej školy, a to Ema Stanzelová (2. B)Zuzana Harnišová (6. A)Emka obsadila vo svojej kategórii krásne 2. miesto. Pani učiteľkám ďakujeme za prípravu žiačok na súťaž, obom žiačkam ďakujeme za vzornú a úspešnú reprezentáciu a Emke srdečne blahoželáme.

  • Máme viacnásobného víťaza v biologickej olympiáde

    Máme viacnásobného víťaza v biologickej olympiáde

    V utorok 13. februára 2024 sa na našej škole uskutočnilo okresné kolo Biologickej olympiády kategórie C. Okrem žiakov kežmarských škôl sa zúčastnili súťaže aj žiaci základných škôl zo Starej Ľubovne.

    V tvrdej konkurencii zvíťazila naša žiačka Tamara Króliková (9. A), a to v oboch častiach. V teoreticko-praktickej časti získala 1. miesto. V projektovej časti obhajovala projekt "Rozsievky", kde preukázala svoje hlbšie vedomosti a poznatky v oblasti mikroskopických rias a ich význame. Aj v tejto náročnej časti suverénne vybojovala 1. miesto a postupuje v obidvoch častiach kategórie C do krajského kola, ktoré sa uskutoční v marci.

    Úspešne nás reprezentovala aj žiačka Júlia Rabjanská (9. A), ktorá sa umiestnila na peknom 4. mieste. Obom žiačkam srdečne blahoželáme, ďakujeme za reprezentáciu školy a prajeme veľa úspechov na krajskom kole. Za prípravu žiačok ďakujeme pani zástupkyni RŠ Ing. Márii Kuffovej.

  • Okresné a krajské kolo olympiády v anglickom jazyku

    Okresné a krajské kolo olympiády v anglickom jazyku

    V stredu 17. januára 2024 sa v kežmarskom Centre voľného času uskutočnilo okresné kolo olympiády v anglickom jazyku. Našu školu reprezentovali víťazi školského kola Emily Kovalčíková (9. A)Tomáš Gallik (7. B). Krásne 1. miesto získala Emily Kovalčíková v kategórii 1B. Tomáš Gallik bol v kategórii 1A úspešným riešiteľom – 5. miesto.

    Krajské kolo olympiády v anglickom jazyku sa uskutočnilo v stredu 14. februára 2024 v Prešove. Emily Kovalčíková (9. A) bola úspešnou riešiteľkou – 11. miesto. Tomáš Martančík (9. A) nás reprezentoval v náročnej kategórii 1C, kde obsadil pekné 12. miesto.

    Všetkým účastníkom patrí veľká vďakapochvala za usilovnú a obetavú prípravu a reprezentáciu našej školy.

  • Úspechy v okresnom kole dejepisnej olympiády

    Úspechy v okresnom kole dejepisnej olympiády

    V pondelok 05. 02. 2024 sa v priestoroch ZŠ Dr. Fischera konalo okresné kolo dejepisnej olympiády. Našu školu reprezentovali víťazi školského kola. Krásnym, suverénnym 1. miestom (kategória E) nás potešil žiak Samuel Neupauer (7. A), ktorý bude zároveň našu školu a okres reprezentovať aj na krajskom kole v apríli. V danej kategórii sa stal úspešným riešiteľom aj Tomáš Gallik (7. B) – 5. miesto. V kategórii D zabojovali a pekné umiestnenia získali Eliška Voľná (8. A) – 4. miesto a Rastislav Zavadský (8. A) – 6. miesto. Ani naši deviataci Tamara Króliková a Filip Babiar (obaja z 9. A) sa v konkurencii 20 súťažiacich za kategóriu C nestratili. Všetkým zúčastneným učiteľom i žiakom patrí veľká vďaka za prípravu a reprezentáciu školy, nakoľko sa jedná o náročnú olympiádu, kde je potrebné si jej monotematickú časť doštudovať aj nad rámec učiva daného ročníka.

  • ...a Slovo bolo u Boha...

    ...a Slovo bolo u Boha...

    .. a Slovo bolo u Boha... je názov súťaže v prednese kresťanskej poézie a prózy. Krajské kolo tejto súťaže sa uskutočnilo v piatok 09.02.2024 v Cirkevnej spojenej škole v Poprade, kde našu školu reprezentovali títo žiaci: Emma Lorenčíková z 2. C triedy, ktorá získala krásne 1. miesto, a tým aj postup na celoslovenské kolo do Bratislavy, Zoe Šilonová z 2. C triedy, získala 2. miesto, Patrik Tomas z 5. B triedy, ktorý sa umiestnil na 3. mieste, Stella Čikovská z 3. B triedy, Dorotka Baranová z 3. A triedy, Jakub Paciga z 5. A triedy, a Slávka Fábryová z 8. B triedy.  

    Všetkým žiakom, ako aj učiteľom, ktorí ich pripravovali na súťaž, ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a výhercom srdečne blahoželáme.

  • Zamyslenie na každý týždeň - aktualizácia 05.02.2024

    Zamyslenie na každý týždeň - aktualizácia 05.02.2024

    Milí žiaci, rodičia, priatelia. Ponúkame vám možnosť vypočuť si krátke zamyslenie a povzbudenie do nového týždňa od nášho pána dekana a farára na ThLic. Martina Majdu, PhD. Pre vypočutie, resp. stiahnutie MP3 kliknite >>> TU <<<

  • CHRÍPKOVÉ PRÁZDNINY

    CHRÍPKOVÉ PRÁZDNINY

    Riaditeľ ZŠ s MŠ sv. Kríža na základe odporúčania oddelenia hygieny detí a mládeže a výchovy k zdraviu Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Poprade a so súhlasom zriaďovateľa školy oznamuje, že, od 02.02.2024 (piatok) do 06.02.2024 (utorok) vrátane sú vyhlásené chrípkové prázdniny. Riadne vyučovanie bude pokračovať v stredu 07.02.2024.

  • Muzikál "Štvrtý kráľ"

                Vianoce, sviatok narodenia Ježiša Krista, sú od nepamäti spojené s jasličkovou pobožnosťou. Každý rok si takto pripomíname udalosť, ktorou sa začala naša spása. Aj tento rok si žiaci našej školy, spolu s učiteľmi náboženstva a hudobnej výchovy, pripravili takúto pobožnosť - aj keď v inej forme, ako doteraz.

                Nacvičili muzikál "Štvrtý kráľ"- podľa legendy o kráľovi Artabánovi, ktorý sa spolu s troma kráľmi vybral na cestu, aby sa poklonil malému narodenému Dieťaťu - Božiemu Synovi. Predal dom a kúpil 3 vzácne diamanty, ktoré chcel darovať Ježišovi. Na dohodnutý čas, bohužiaľ, prišiel neskoro, a tak sa vybral Ježiša hľadať sám. Do Betlehema prichádza neskoro a nachádza prázdne jasličky. No nevzdáva sa a pokračuje v hľadaní. Počas toho stretáva mnohých biednych, trpiacich, ... a diamanty, pripravené pre Mesiáša daruje im. Nakoniec nachádza Ježiša v Jeruzaleme práve v čase, kedy sa Ho ľud chystá ukrižovať. Prichádza na Golgotu, kde nachádza prázdny kríž a so srdcom plným smútku vyznáva:  „Prišiel som neskoro. Prečo som Ho nenašiel skôr, kým ešte žil? Celý život ťa hľadám, celý život idem za hviezdou, aby som sa Ti poklonil a priniesol dary, ktoré už dávno nemám. Teraz je už neskoro.“

                Jeho námahu odmení sám Ježiš, ktorý sa mu prihovorí slovami:

    „Neplač, Artabán, nezomrel som. Žijem. Stretol si ma už dávno - v žobráčke, v matke  s deťmi, v dievčati, ktorému si pomohol. To, čo si urobil jednému z týchto ľudí, bolo prejavom lásky voči mne. Preto ešte dnes budeš mať účasť na mojom kráľovstve.“

     

                Chceme sa poďakovať všetkým hercom, spevákom, hudobníkom, učiteľom, ale aj rodičom detí, ktoré vystupovali -  za ich ochotu, obetu, trpezlivosť, radostné chvíle pri nacvičovaní, pánovi zvukárovi Jánovi Rusnačíkovi, skupine Jablonecka za krásne piesne, ktorými sprevádzali jasličkovú pobožnosť, kňazom, otcovi biskupovi, všetkým ľuďom, ktorí si prišli jasličkovú pobožnosť pozrieť,.... ale hlavne Bohu, ktorý požehnával toto milé dielo Vianoc.

strana: